J

Jaké zubní kazy mají děti?

Jaké zubní kazy mají děti?

Dobrý den,

zubní kaz u dětí je stejný jako u dospělých. Vzniká působením plaku na povrch zubu. Kdy plak neodstraňujeme dobře, může vzniknout zubní kaz.

 

Kazy dočasných zubů mají svá specifika. Často vznikají na hrbolatém povrchu kousacích plošek zubů. Ve žlábcích a zářezech na povrchu dětských zubů se plak dobře drží, a proto jsou kazy v těchto místech velmi časté. Problém bývá často také u prořezávajících stálých zubů, které zatím nenakusují na protilehlý zub. Přirozené očišťování povrchu zubu kousáním je tak nemožné a zub se stává nosičem plaku.

 

Nebezpečnou formou kazu je také tzv. Časný dětský kaz, který vzniká na hladkých plochách předních zubů, hlavně z vnitřní strany. Ke vzniku tohoto kazu významně přispívá usrkávání sladkých nápojů a objevuje se již před třetím rokem života.

MDDr. Ing. Lukáš Kaloš

Vystudoval jsem obor Zubní lékařství na 1. lékařské fakultě Univerzity Karlovy, kam jsem nastoupil už jako inženýr s praxí ve Škoda Auto, takže už jsem měl jasno, proč chci na medicíně studovat stomatologii.

Po ukončení studia jsem pracoval na stomatochirurgickém pracovišti. S kolegou jsme pak v roce 2013 založili společnou ordinaci s pobočkami v Praze a severních Čechách. V současné době mám v Praze vlastní ordinaci AXION Dental Dock, kde pracuji se stabilním týmem skvělých zubařů, hygienistek, sester i recepčních.
Zpět
Chcete dostávat emailové novinky?