C

Co vás čeká, pokud uvažujete o zubním implantátu? 1. část

Přišli jste o zub buď kvůli úrazu nebo kazu a chcete co nejvíce kvalitní život jako předtím? V tom případě je zubní implantát optimální variantou. Celý proces ale není otázkou jedné návštěvy v ordinaci, ale je právě naopak složen z několika kroků, které nakonec vedou k vytouženému výsledku.  

Konzultace

Než vám bude nějakým způsobem více zasaženo do dutiny ústní je nutné vše probrat se zubním lékařem, případně specializovaným stomatochirugem. Jsou totiž i pacienti, pro které nejsou implantáty vhodné a zde si uvedeme některé hlavní příčiny: 

  • Nedostatek kostní tkáně je v implantologii hlavní omezujícím faktorem. Toto omezení se dá řešit tzv. augmentací kosti, tedy doplněním umělé kostní tkáně. Musíte však počítat s vyššími finančními náklady a delší rekonvalescencí. 
  • Špatná hygiena je zásadní překážkou. Pro péči o zubní implantát je vyžadována ještě větší péče než o zub vlastní, a proto musíte mít čištění v malíčku. 
  • Xerostomie je onemocnění, kdy máte neustálý pocit suchosti v ústech. Bývá častější především u starších lidí. Dále se může vyskytovat jako symptom nějaké choroby (např. cukrovka) anebo bývá vedlejším účinkem při konzumaci některých léků (např. antidepresiva).  

Lékař musí také zjistit hustotu a množství kosti a podle toho vybrat délku a průměr implantátu. To obvykle určuje podle rentgenového snímku CBCT, který mu ve 3D zobrazí požadovanou oblast.

Vytrhnutí nahrazovaného zubu 

V případě, že vás extrakce (vytrhnutí) zubu teprve čeká, je tu možnost i tzv. okamžité implantace. To znamená, že ihned po vytrhnutí se do prostoru zavede implantát. Tento postup urychluje proces hojení. Ne vždy je ale tento postup vhodný.  

Zavedení implantátu 

První chirurgická fáze neboli zavedení samotného implantátu trvá zhruba půl hodiny. V některých případech mohou být předepsána antibiotika. Pacientovi je podána lokální anestezie a následně je přikryt sterilní rouškou s otvorem na nos a ústa. Lékař si nejdříve odklopí část dásně a poté postupně vrtá otvor do kosti, kam pak zavede implantát. Ten následně překryje krycím šroubkem a dáseň zašije.  

Odkrytí  

Po zmiňovaných 3 měsících se opět dostavíte k lékaři, který krycí šroubek vymění za vhojovací váleček. Tato část může být mírně bolestivá, protože váleček bude tvarovat dáseň pro nastávající korunku. V případě, že by bolest byla intenzivní, lze problém řešit znecitlivujícím sprejem anebo opět lokální anestezií.  

Další fáze se uskuteční po 2 týdnech od zavedení vhojovacího válečku. 

 

Iveta Brabcová

Jmenuji se Iveta Brabcová a jsem studentkou třetího ročníku zubního lékařství Masarykovy univerzity v Brně. Kromě psaní odborných článků pro vzdělávání veřejnosti, také školím dentální hygienu ve školách a školkách. Ve volném čase se věnuji tanci, sportu a ráda cestuji.
Více informací
Chcete dostávat emailové novinky?