Photo 65198942 © Dedekk | Dreamstime.com
J

Jak se osladit život bez výčitek aneb Nekariogenní sladidla

Nekariogenní sladidla jsou alternativou, která je stomatology vřele doporučována jak pro děti, tak dospělé. Mají snížený nebo žádný účinek na vznik zubního kazu. Některé z nich mají energetickou hodnotu a některé jsou bezkalorické, hodí se tedy i do jídelníčku redukční diety.

Co některé cukry dělá nekariogenními?

Klasický cukr jako je sacharóza nebo glukóza jsou zpracovávány bakteriemi, které tak tvoří kyseliny. Ty oslabují sklovinu a postupně vedou ke vzniku zubního kazu. Více o cukrech a o vzniku zubního kazu.  

Některé cukry ale bakterie zpracovávat neumí, takže nemohou vytvořit kyseliny, které negativně ovlivňují kvalitu zubních tkání. A právě tyto sladidla nazýváme nekariogenními.

Jak je to se sladivostí nekariogenních cukrů?

Sladivost určuje kolikrát je dané sladidlo sladší než klasický cukr, tedy sacharóza. Z tabulky vidíme, že některé sladidla jsou na tom podobně, která jsou méně sladká a některá jsou dokonce několikanásobně sladší, takže stačí použít menší množství.

Sacharóza 1
Sorbitol 0,5
Xylitol 1
Sacharin 500
Acesulfam K 130
Aspartam 200

 

Sorbitol

Používá jako sladidlo v potravinách namísto klasického cukru z důvodu nižšího obsahu kalorií. Další výhodou, že má velmi malý vliv na hladinu cukru v krvi, je tedy vhodný i pro diabetiky. Díky nekariogenním účinkům se používá jako složka žvýkaček. Při nadměrném užívání hrozní průjmy a nadýmání. Rčení „všeho s mírou“ je tedy na místě.

Xylitol – březový cukr

Chutná a vypadá jako cukr krystal, ale má ve srovnáním s ním spoustu výhod. Má obdobně jako sorbitol mnohem méně kalorií, nemá vliv na hladinu krevního cukrů a nezvyšuje riziku vzniku zubního kazu. Dokonce i zastavuje růst bakterie (Streptococcus mutans), která je zodpovědná za vznik zubního kazu.

Sacharin

Sacharin je historicky nejstarší náhradní sladilo. Oproti sacharóze má mnohem větší sladivost a také žádné kalorie, protože naše tělo jej neumí zpracovat a projde tak naším tělem nepozměněno. Kvůli jeho mírně hořké pachuti bývá dnes nahrazován jinými alternativními sladidly.

Acesulfam K

Acesulfam K má podobné vlastnosti jako sacharin – vyšší sladivost a žádné kalorie.

Aspartam

Aspartam má opět mnohem vyšší sladivost a zanedbatelný obsah kalorií. Používá se jako sladidlo ve žvýkačkách, light nápojích nebo sladkostech.

Měli bychom se nekariogenních sladidel obávat?

Všechna průmyslově používaná sladidla podléhají striktním kontrolám, takže pochybnosti o jejich bezpečnosti nejsou na místě.  Nadměrná konzumace umělých nekariogenních ale i kariogenních sladidel, která bývají často součásti žvýkaček nebo light nápojů, může vést k zažívacím potížím.

Co je dobré si zapamatovat

Nekariogenní sladidla jsou dobrou náhradou za klasický cukr, který zvyšuje riziko zubního kazu. Některá mají mnohem vyšší sladivost a nulovou kalorickou hodnotu, takže jsou vhodné i do redukční diety.

Iveta Brabcová

Jmenuji se Iveta Brabcová a jsem studentkou třetího ročníku zubního lékařství Masarykovy univerzity v Brně. Kromě psaní odborných článků pro vzdělávání veřejnosti, také školím dentální hygienu ve školách a školkách. Ve volném čase se věnuji tanci, sportu a ráda cestuji.
Více informací
Chcete dostávat emailové novinky?