Z

Zánět dřeně mléčného zubu – pulpitida

Záněty dřeně v mléčných zubech jsou, stejně jako je tomu u jejich stálých nástupců, nejčastěji způsobeny zubním kazem. K infekci ale může dojít například i po traumatu dětského zoubku. Zubní dřeň se brání proti těmto procesům právě zánětem.

Jak zánět vypadá?

Zánět v mléčném zubu probíhá odlišně. Je tomu tak zejména proto, že má jinou stavbu. Vrstva skloviny a dentinu je slabší, naopak samotná dřeňová dutina je velmi rozsáhlá, a tudíž se kaz dostane do zubní dřeně mnohem rychleji. Pod kořeny zubu se nachází vyvíjející se zárodek stálého zubu, který může být následkem kazu i postižen.  Na rozdíl od stálých zubů, kdy většinou objevujeme nález na rentgenových snímcích u konce kořene (tzv. u apexu), u prvních zoubků se nález nachází spíše v oblasti mezi kořeny. V těchto místech na sliznici se může nacházet i váček.

Jak poznám zánět zubní dřeně u dítěte?

Bohužel ani u dětí se zánět neobejde bez bolesti. V první fázi se objevuje při působení stimulů jako je chlad nebo teplo. Jak zánět postupuje, bolest se objevuje spontánně, často i v noci. Bývá přítomna citlivost na dotek, někdy dochází k zanícení dásní v okolí zaníceného zubu a zvýšená teplota.

Jaké jsou možnosti terapie?

Je nutné si uvědomit, že způsob terapie je vždy závislý na mnoha faktorech. Nejdůležitější je posouzení rozsahu kazu a závažnosti zánětu, který často neumožňuje jiné řešení, než je vytrhnutí zubu. Velmi důležitým faktorem je, o jaký zub se jedná a jak dlouho by zub ještě měl setrvávat v ústech do doby jeho fyziologické výměny. Zvláště pokud z nějakého důvodu není založen stálý zub, je pro nás velmi důležité co nejdelší zachování dočasného zubu.

  •       Extrakce

Jak už bylo zmíněno výše, vytrhnutí zubu je metodou volby v celé řadě případů. Před samotným zákrokem je oblast umrtvena lokálními anestetiky.

  •       Pulpotomie – odstranění části zubní dřeně

Pokud je zánět v zubu omezen jen na menší část dřeně (v korunce zubu), je možné odstranit pouze tuto infikovanou část a následně ji nahradit některým z bioaktivních materiálů, což umožní vyléčení dřeně.

  •       Endodoncie – odstranění zubní dřeně z korunky i kořene

Ošetření kořenových kanálků je možné i u dočasných zubů, ačkoliv je poměrně problematické. Překážkou je často tvar kořenů, které mohou být složitě propletené a zahnuté. Endodoncie je zákrok, který vyžaduje spolupráci a trpělivost pacienta, které ale bohužel většinou děti v tomto věku nejsou schopny. Proto ji volíme v případech, kdy má zub pro nás vysokou hodnotu do budoucna a jeho stav nám tuto metodu volby umožňuje.

Jak postupovat?

Pokud dítě trpí bolestí jakéhokoliv charakteru, je vhodné neodkládat problém a navštívit zubního lékaře v nejbližší možné době.

 

Soňa Chamlarová

Jsem studentka 4. ročníku zubního lékařství na Univerzitě Palackého v Olomouci a ráda bych se s vámi podělila o své znalosti z oboru, které se snažím stále rozšiřovat. Psaní článků považuji za velmi důležité, protože věřím, že správné informace jsou klíčem k prevenci a optimálnímu řešení zubních problémů. Jsem také aktivní školitelkou dentální hygieny ve školách a školkách. Kromě zájmu o zubní lékařství se ráda věnuji i dalším aktivitám, mezi ně patří běhání v krásných olomouckých parcích, turistika v horách a objevování nových míst a kultur.

Více informací
Chcete dostávat emailové novinky?