Sladkosti a zubní kaz
V průběhu svátků a chladných zimních dní se častěji setkáváme s potravinami, které napomáhají vzniku kazu. Řekneme si, proč čaj s medem a citrónem nebo karamelové bonbóny představují pro naše zuby velké riziko. Dále si vysvětlíme, jak takový zubní kaz vzniká a co nejvíce podporuje jeho tvorbu.
Byl zde zubní kaz vždy?
Vedle diabetu, obezity a vysokého krevního tlaku je zubní kaz jedním z nejčastějších civilizačních onemocnění. To znamená, že s rozvojem společnosti se častěji začal objevovat kaz. K nárůstu tohoto infekčního onemocnění došlo v polovině 19. století, kdy se v Evropě více začal konzumovat třtinový cukr [1].
Jak vzniká zubní kaz?
Dnes chápeme kaz jako infekční onemocnění. To znamená, že je přenosné například z matky na dítě. Proto by maminky neměly dávat svým dětem cucat dudlík, aby se bakterie z matčiných úst nepřenesly do úst dítěte.
Kaz způsobují bakterie, které se přichytily na povrch zubu, na kterém „parazitují“. Tato vrstva bakterií se nazývá zubní plak. Bakterie přeměňují potravou přijímané cukry na kyseliny, které následně používají k demineralizaci skloviny a dentinu. Využívají anorganické látky pro svůj růst a fungování, přičemž pacientovi odbourávají tvrdou zubní tkáň. Dále si povíme, co můžeme na základě této informace proti vzniku kazu dělat.
Jaké potraviny nejvíce napomáhají vzniku zubního kazu?
Ne všechny cukry umí bakterie využít. Cukry jako sacharóza, která se běžně nachází ve sladkostech, zákuscích, třtinovém a hnědém cukru, jsou pro bakterie nejvýhodnější. Podobnou měrou přispívají ke vzniku kazu med, sirupy a dokonce ovoce. Všechny tyto potraviny mají přesně ten typ cukru, který snadno přejde přes vrstvu zubního plaku k dobře přichyceným bakteriím [1].
Záleží, za jak dlouho se koncentrace kyselin a cukru v ústní dutině dostane do původní hodnoty. Čím déle je v ústech kyselé a sladké prostředí, tím je riziko kazu vyšší. Proto se ideálně vyhněte cucání bonbonů nebo lízátek, kdy je povrch zubů déle vystaven účinku cukrů. Například takové karamelové bonbóny, které se přilepí na zuby, jsou zcela nevhodné. Kyselé produkty (citron v čaji, bonbóny) napomáhají k demineralizaci a urychlují postup kazu sklovinou. U čaje s medem a citrónem tak zub dostane dvojitou ránu.
Naopak potraviny bohaté na škrob nepřispívají ke vzniku kazu tak moc. Molekula škrobu je dlouhá, proto ji bakterie neumí zpracovat. V ústech ale máme enzym, který tento cukr rozštípou na více menších molekul, které už umí bakterie zužitkovat. Středozemní kuchyně je bohatá na potraviny, které mají příznivý účinek proti zánětům.
Jak předejít vzniku kazu?
Ze zmíněného bych rád vyzvedl následující doporučení:
– po jídle se napít
– nemít dlouho v ústech sladké
– nevysušovat sliznici ani neodplouvat sliny
– přijímat cukry ne mezi jídly
– změňte jídelníček, přidejte více potravin bohatých na škrob a polysacharidy (celozrnné pečivo místo bílého)
– podporovat žvýkačkou produkci slin, které pomáhají remineralizovat zub a tak vracejí pH v ústech do normálu
U každé dobře mířené řady však má největší efekt správné odstranění zubního plaku. Čisté zuby se nekazí.
[1] MINČÍK, Josef. Kariologie. Praha: StomaTeam, 2014. ISBN 978-80-904377-2-2.